top of page

AİLE BİRLEŞİMİ

Alman veya Almanya’da yaÅŸayan bir yabancı eÅŸ ile evlenmek için her iki eÅŸ için prensip olarak asgari 18 yaÅŸ sιnιrι geçerli olmaktadır. Böylece erken yaÅŸta zorla evlendirilmiÅŸ kadın ve genç kιzlarιn Almanya’ya gelmelerinin engellenmesi amaçlanmaktadır. Bununla birlikte bundan sonra, özellikle aile birleÅŸimi çerçevesinde ülkeye gelecek olan kadınların Almanya’da uyum süreçlerini kolaylaÅŸtırmak için, Almanya’ya giriÅŸ yapmadan önce basit Almanca dil bilgilerinin kanıtlanması gerekmektedir. Beklenen en basit seviyede Almanca bilgileri, örneÄŸin “EÄŸitim durumunuz nedir?” veya “Bu aralar çalışıyor musunuz”? gibi sorulara cevap verebilmek gibi. Uyum gereksinimleri belirgin bir ÅŸekilde az olan yabancılar, dil bilgilerini kanıtlama zorunluluÄŸundan muaf tutulurlar. Bu, örneÄŸin üniversite ve yüksek okul diploması olan kiÅŸiler için geçerlidir. Mülteci statüsüne sahip kiÅŸiler, Avrupa BirliÄŸi vatandaÅŸları ve Almanya’ya daha önce de vizesiz giriÅŸ yapabilen yabancιlarιn eÅŸleri için bazı istisnalar geçerlidir. Alman vatandaşı olan bir eÅŸle yapılan aile birleÅŸiminde de belirli ÅŸartlar altında kendi geçimi saÄŸlama ÅŸartı aranabilir.

 

Sürekli olarak Almanya’da yaÅŸayan yabancıların uyum saÄŸlama çabaları, uyum kursları olarak adlandırılan kurslarla desteklenir. Kurslar, dil öÄŸrenme imkanlarının yanı sıra yabancılara hukuki, tarihi ve kültürel bilgiler sunan bir yönlendirme kursunu kapsar. Uyum kurslarının gerçekleÅŸtirilmesinde bundan sonra, ‘talep ve teÅŸvik etme’ ilkesine daha çok önem verilecektir. Yasada artık kursa baÅŸarılı bir ÅŸekilde katılma hedefi özellikle vurgulanmaktadır. Böylece bundan sonra giderek daha çok katılımcının sadece bir kursa gitmelerini deÄŸil kursu bir bitirme sınavına girerek baÅŸarılı bir ÅŸekilde tamamlamalarını güvence altına almak amaçlanmaktadır. Devamsızlık durumunda belli bir yaptırım uygulanması konusunda da tek tip uygulama yolu seçilmiÅŸtir. Dolayısıyla kursa, „öngörülen ÅŸekilde” katılmama durumunda iÅŸsizlik parası (ALG II) yüzde 30 oranında kesilebilir. „Uyumu reddedenler” bunun ötesinde 1.000 Avro’ya kadar para cezasına çarptırılabileceklerini hesaba katmak zorundalar.

Reformun can alıcı bir noktası, uzun yıllar müsamaha gösterilenler (hemen hemen 180.000 kiÅŸi) için varolan ve ‘yıllanmış vaka düzenlemesi’ olarak adlandırılan uygulamadır. Müsamaha gösterilen kiÅŸiler, oturum statüsü olmayan ama gerçek ya da hukuki sebeplerden ötürü – örneÄŸin, yabancının hangi ülke vatandaşı olduguÄŸu açιklιk kazanmadιÄŸι için – sınırdışı edilemeyen kiÅŸilerdir. EÄŸer 1 Temmuz 2007 olarak belirlenen tarihe kadar en azından sekiz (yalnız yaÅŸayanlar) ya da altı yıldır (yaşı reÅŸit olmayan çocukları olan aileler) Almanya’da yaşıyor, geçimlerini kendileri saÄŸlıyor, suç iÅŸlememiÅŸ ve Almanca biliyorlar ise kendilerine oturma hakkı verilmektedir. Geçimleri güvence altına alınmamışsa, kendilerine belli bir ‘deneme süresi’ için oturum izni verilmesi ve 2009 sonuna kadar iÅŸ bulmaları için zaman tanınması öngörülmektedir. Federal eyaletler ayrıca bu kiÅŸilere para yardımı yerine sadece ihtiyaç malzemesi olarak yapιlan yardımι vermeye devam etmekte serbesttirler.

Glückliche Familie
Yüksek Kalifikasyon Sahibi Göçmenler

​

Almanya’da serbest meslek sahibi olarak yatırım yapmak ve istihdam yeri açmak isteyen yabancılar için engeller azaltılıyor: Åžu anda serbest çalışanlara genelde en azından bir milyon Euro (1 Milyon €) yatırımda bulundukları ve 10 istihdam yeri açtıkları zaman oturum alma olanağı saÄŸlanmaktadır. Bundan sonra bu asgari yatırım tutarı ve açılması gereken istihdam yeri sayısı yarı yarıya indirilecektir. Bu ÅŸekilde, serbest çalışanlar arasında yüksek kalifikasyon sahibi olanların göç etmesi kolaylaÅŸtırılmış oldu. Almanya’nın, en iyi beyinler için yürütülen rekabete ayak uydurabilmesi için bu alanda bir an önce daha baÅŸka adımların da atılması gerekmektedir.

​

​

İş Pazarına Giriş

​

Müsamaha edilen yabancılar gelecekte, iÅŸ pazarına giriÅŸte eÅŸit haklara sahip olacaklardır. Yani dört yıl sonra artık çalışılmak istenilen iÅŸ için iÅŸ pazarında öncelik hakkına sahip Alman ya da Avrupa BirliÄŸi vatandaÅŸlarının olup olmadığına bakιlmayacaktιr. Oturum iznine sahip yabancılar gelecekte daha iki yıllık bir istihdam süresinden (ÅŸimdiye kadar üç yıl) ve üç yıllık ikametten sonra (ÅŸimdiye kadar dört yıl) iÅŸ pazarına eÅŸit derecede giriÅŸ hakkına sahip olacaklardır.

​

​

VatandaÅŸlığa GeçiÅŸ

​

VatandaÅŸlığa geçmek isteyen yabancılar gelecekte, vatandaÅŸlığa geçmeden önce Alman hukuk ve toplumsal düzeni ve buradaki yaÅŸam ÅŸartları üzerine bilgi sahibi olduklarını kanıtlamak zorundadırlar. Ayrıca Alman vatandaÅŸlιÄŸιna geçmek için gereken Almanca dil bilgilerini kanιtlamak için ön görülen ÅŸartlar Almanya genelinde standartlaÅŸtιrιlacaktιr. Almanya’ da yaÅŸayan 23 yaÅŸιn altιndaki yabancιlarda istisnai olarak ÅŸimdiye kadar Alman vatandaÅŸlιÄŸιna geçebilmeleri için kendi geçimlerini saÄŸlamalarι gerekmiyordu. Bu istisna kaldιrιlmιÅŸtιr. Ama eÄŸer bu yaÅŸ grubuna dahil kiÅŸiler, yeterli derecede eÄŸitim ve istihdam yeri mevcut olmamasι nedeniyle kendi ellerinde olmayan sebeplerden dolayι iÅŸsizlik parası (ALG II) alıyorlar ise, önceden olduÄŸu gibi halen vatandaÅŸlığa geçme hakkına sahiptirler.

​

bottom of page